De Nijl in mij in Filosofie Magazine

Zaterdag 15 september staat Fleur op het Waanzinfestival in TivoliVredenburg, Utrecht. Lees hier het prachtige interview dat Bram Galenkamp naar aanleiding hiervan schreef voor Filosofie Magazine. Over De Nijl in mij en de waarheid in de waanzin.

 

 

 

 

Dubbelinterview Fleur van der Bij en Frank Westerman – Zomerzinnen, Dwingeloo 16 juni 2018

 

 

 

 

 

 

 

De Nijl in mij  goes international!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Nijl in mij in HulpPost, magazine Fonds Slachtofferhulp

Prachtig interview met Fleur in HulpPost, het magazine van Fonds Slachtofferhulp over De Nijl in mij : ‘Pas toen ik mijn boek schreef begon mijn verwerkingsproces’.

 

 

 

 

 

 

Symposium ‘Kiezen voor kwetsbaarheid’ – Veerstichting – 24 april 2018

 

 

 

 

 

 

André Kerver ontmoet Fleur van der Bij – Theater Concordia Enschede – 21 april 2018

 

 

 

 

 

Fleur te gast bij Teylers ontmoet – Teylers Museum Haarlem – 15 april 2018

 

 

 

 

 

Fleur in Haren en Heerenveen op Bookstore Day – 14 april 2018

 

 

 

 

 

 

De Nijl in mij in LetselschadeNEWS

Mooi interview met Fleur in LetselschadeNEWS over ‘De dag dat mijn zusje niet meer thuis kwam.

 

 

 

 

 

De Nijl in mij in Tubantia

In de voetsporen van ontdekkingsreiziger Juan Maria Schuver (1853-1883) reisde Fleur langs de Nijl. Ter voorbereiding sprak zij nazaat Jan Schuver en zijn vrouw Harriet. Lees in Tubantia dit bijzondere dubbelinterview waarin zij vertellen hoe Fleurs zoektocht naar Juan Maria Schuver hun samen bracht

Leest het interview hier

 

 

 

 

2e Druk voor De Nijl in mij – 4 april 2018

Vrijdag 12 januari presenteerde Fleur met haar redacteuren Frank Westerman en Bertram Mourits haar debuut De Nijl in mij. Vandaag maakte uitgeverij Atlas Contact bekend dat de 2e druk is opgelegd.

 

 

 

 

 

 

De Nijl in mij voorpagina nieuws bij Trouw

 

 

 

 

 

Met Trouw journalist Sander Becker bezocht Fleur het Volkenkundig Museum in Leiden. Samen bekeken ze Schuvers originele reisverslagen en gingen in gesprek over Fleurs debuut De Nijl in mij.

Lees hier het prachtige interview in Trouw

Openhartig blogartikel op Schrijven Online 

Fleur schreef een openhartig blogartikel op Schrijven Online over de worsteling met het vinden van de vorm voor haar boek De Nijl in mij waar ze vijf jaar aan werkte. Ze bracht 263.355 woorden ruw materiaal terug naar een boek van 65.976 woorden, 240 pagina’s. Hoe? Door de rivier de Nijl als metafoor door haar boek te laten stromen.

Lees het hier: Vorm geven aan je verhaal: de Nijl als metafoor

 

 

 

 

Mooie bespreking De Nijl in mij in de Volkskrant

Volkskrant over De Nijl in mij:
“Ze beschrijft haar avonturen levendig en gedetailleerd, wat leuk lezen is, maar ook tot hoofdschudden leidt: meisje waar ben je in godsnaam aan begonnen? Zonder meer boeiend”

Lees de gehele bespreking hier.

 

 

 

Recensie De Nijl in mij in PLUSminus

Prachtige recensie in PLUSminus, kwartaalblad Vereniging Manisch Depressieven en Betrokkenen:
“Na haar terugkeer ‘zien’ we Fleur ziek worden en geleidelijk weer herstellen. Nergens is het boek overtuigender en aangrijpender dan in deze laatste hoofdstukken. Door het sterk autobiografische karakter is ‘De Nijl in mij’ veel meer dan een biografische roman of een reisverhaal. Voor mij maakt de innerlijke zoektocht van Fleur het boek tot een echte aanrader”.

 

 

 

Universiteitskrant Groningen over ‘Eeuwenoude cold case Schuver

Fleur studeerde in 2007 af aan de Rijksuniversiteit Groningen met een masterscriptie over de ontdekkingsreiziger Juan Maria Schuver. In een interview met de Universiteitskrant Groningen vertelt ze hoe het begon met een fascinatie tijdens haar studie geschiedenis en het eindigde met het schrijven van haar boek De Nijl in mij op een zolderkamer in de binnenstad van Groningen.

Lees het interview hier

 

Prachtig interview met Fleur op literair weblog Tzum

De Nijl in mij op literair weblog Tzum! Lees hier het mooie gesprek dat Fleur had over haar boek met Ronald Ohlsen.

Met veel beeldmateriaal erbij dat in het boek voorkomt!

 

 

 

 

 

Fleur leest column voor bij Glasnost radio

Volgens Fleur van der Bij houdt taal het stigma over geestesziektes in stand. Haar debuut De Nijl in mijgaat onder meer over haar geestesziekte en al schrijvende was ze eraan gewend geraakt het erover te hebben. Dat ze weer meedoet in de maatschappij is echter niet de regel, maar de uitzondering. Aandacht voor medisch herstel is er volop, maar niet voor persoonlijk herstel. Met taal creëren we een werkelijkheid waarin mensen hun ziekte zijn. Je ziekte zijn is iets heel anders dan een ziekte hebben. Luister hieronder naar haar column van maandag 5 februari.

 

De Nijl in mij in de Heerenveense Courant

Lees hier het interview met Fleur over De Nijl in mij in de Heerenveense Courant

 

 

 

 

 

 

Fleur geeft lezing bij festival Lan fan taal – 2 februari 2018

Vrijdagavond werd in Leeuwarden het festival Lan fan Taal geopend. Op het bomvolle Theaterskip de Bald’r, afgemeerd bij de Prinsentuin, gaf Fleur een lezing over De Nijl in mij.

 

 

 

 

 

 

De Nijl in mij voorpaginanieuws bij het Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant

Journaliste Inki de Jonge interviewde Fleur over haar debuut De Nijl in mij

Lees het interview hier online

 

 

 

 

 

 

Recensie De Nijl in mij op Afrika Nieuws

‘Van der Bij neemt nogal een risico. Ze komt ermee weg omdat ze zo eerlijk is en omdat ze een verdomd goeie schrijver is. De verhaallijnen worden zonder elkaar in de weg te zitten mooi met elkaar verweven. En aan het eind blijken er twee tempeltjes te staan: een voor Juan Maria Schuver en een voor Ylse, Fleurs zusje aan wie ze dit boek opdraagt. Een dapper, ontroerend en vooral erg goed boek.’ – Miriam Grootscholten

Lees de hele recensie hier

 

Margot Poll bespreekt De Nijl in mij in NRC Boeken – 18 januari 2018

Waanzin langs de Nijl
Redacteur Margot Poll signaleert welke boeken er ook nog zijn verschenen en kiest er steeds zes om kort te bespreken.

De Nijl in mij leest als een avonturenroman maar is het waargebeurde verhaal van historica en journalist Fleur van de Bij. Als geschiedenisstudent koos zij als scriptieonderwerp de Nederlandse ontdekkingsreiziger en correspondent voor het Algemeen Handelsblad Juan Maria Schuver (1852-1883) en, vooral, diens nooit opgeloste verdwijning langs de oevers van de Nijl. Archiefonderzoek alleen volstaat volgens Van der Bij niet en daarom vertrekt de jonge vrouw alleen naar Afrika om dezelfde reis als Schuver te maken; langs de Witte Nijl, de Blauwe Nijl in het onrustige Soedan en te eindigen in oorlogsgebied Mesra el Rek. Gelukkig komt zij steeds de juiste mensen tegen, al houd je soms je hart vast of zij niet te roekeloos of te goed van vertrouwen is. Zij weerstaat gevaar, slaat opdringerige mannen van zich af, wordt verliefd – ongevaarlijk is het allemaal niet. De onderzoekster lijkt bezeten van haar onderwerp waardoor zij verstrikt raakt in haar eigen niet verwerkte verleden. Dat wordt adembenemend beschreven en knap ingebed in haar zoektocht naar die man die toch het Haarlemmermeer in Afrika heeft ontdekt?

Bekijk de recensie hier online

 

Fleur op RTV Noord – 16 januari 2018 

Verslaggever René Walhout bezocht Fleur op haar schrijfzolder in Groningen en interviewde haar over De Nijl in mij.
Beluister Fleur op 49.03: https://www.rtvnoord.nl/radio/programma/20051/Edwin-op-Noord/aflevering/14634
Lees hier het artikel van René Walhout

 

 

 

Boekpresentatie De Nijl in mij – 12 januari 2018

Frank Westerman nam vrijdag 12 januari het eerste exemplaar in ontvangst van De Nijl in mij. Het debuut van Fleur werd gepresenteerd in het Tuinhuis van uitgeverij Atlas Contact in Amsterdam.

Reactie Frank Westerman: “Grote eer! Ik ontving 1e exemplaar van De Nijl in mij van schrijfster Fleur van der Bij. Krankzinnig (én ijzersterk) debuut. Redmond O’Hanlon meets Myrthe van der Meer – zoiets. Niet na te vertellen, zo uniek. Allemaal gewoon lezen dus”.

 

 

Fleur te gast bij Glasnost Radio – 8 januari 2018

Fleur sprak in het radioprogramma Glasnost met Jelte Posthumus over haar debuut ‘De Nijl in mij’. Beluister het interview hier.

 

Verkeersslachtoffers herdacht in Middelburg – 19 november 2017

Fleur van der Bij sprak op 19 november tijdens de 21e editie van de Landelijke Herdenking Verkeersslachtoffers in Middelburg. Ze las een speech voor over haar op 22 oktober 1996 verongelukte zusje Ylse. Ondanks dat het ongeluk 20 jaar geleden gebeurde is het voor Fleur nu actueler dan ooit. De afgelopen jaren heeft ze de dood van haar zusje pas kunnen verwerken door er een boek over te schrijven, De Nijl in mij, dat 17 januari 2018 verschijnt.

De herdenking werd georganiseerd door de Landelijke Organisatie Verkeersslachtoffers en voorziet in een enorme behoefte. Alleen al in 2016 waren er 629 verkeersdoden en zo’n 20.000 zwaargewonden. Ruim 250 mensen bezochten de herdenking die gelegenheid bood om ervaringen uit te wisselen.

Jaarlijks wordt wereldwijd op de derde zondag van november verkeersslachtoffers herdacht. Een initiatief van de internationale organisatie FEVR (Fédération Européenne des Victimes de la Route). Met deze herdenking krijgen verkeersslachtoffers en hun nabestaanden een gezicht en een stem.